BCA, adica Betonul Celular Autoclavizat este un produs natural obtinut din materii prime locale inepuizabile. BCA-ul are o structura poroasa, obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si generator de gaze si este folosit atat ca material de zidarie pentru peretii exteriori cat si la ridicarea peretilor de interior. Este caracterizat prin greutate volumetrica mica, rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, intindere si incovoiere, capacitati izolante termice si fonice de exceptie. Pentru mai multe detalii intra pe http://probca.ro/bca/
2. Cum imi dau seama daca BCA-ul este materialul de zidarie de care am eu nevoie?
Decizia de a alege BCA ca materiale de constructii este luata impreuna cu arhitectul sau proiectantul, fiind mai departe stabilita in proiectul casei. Daca sunteti in cautarea unui material de zidarie economic, durabil, foarte bun izolator termic, rezistent la cutremure si incendii, usor de pus in opera, BCA-ul este alegerea eficienta din punct de vedere tehnic cat si economic.
3. Este BCA-ul un material toxic?
Fiind fabricat doar din materii prime naturale ( nisip,var /ciment si apa) pe baza unui proces tehnologic ecologic cu consum redus de energie, BCA-ul nu este un material toxic. Întregul proces de fabricație este unul ecologic, care nu implică emanare de noxe care să afecteze sănătatea oamenilor sau a mediului înconjurator. Construcțiile realizate cu BCA asigură sănătatea familiei și protejează generațiile viitoare, în același timp reducând consumul de energie termică și implicit emisiile de CO2.
4. Cat de bine izoleaza termic BCA-ul?
Utilizand produsele BCA nu mai este nevoie de aplicarea unui sistem termoizolator suplimentar, respectându-se în același timp si cerințele de izolare impuse în UE. Datorita structurii celulare aerate una dintre caracteristicile principale ale BCA-ului este eficiența energetică ridicată.
5. Cat de sigure sunt constructiile realizate cu BCA
Greutatea redusă a BCA-ului determină o diminuare a incărcărilor asupra structurii de beton și a fundației clădirii, fiind recomandarea perfectă pentru realizarea clădirilor multietajate. BCA-ul își păstrează proprietățile și durabilitatea pe întreaga durată de viață a unei clădiri fără să fie afectate de procesele de îmbătrânire sau de condițiile meteorologice. Proprietățile mecanice deosebite fac din materialul de zidărie BCA alegerea perfectă pentru construcțiile moderne.
6. Cum se comporta BCA-ul la foc?
Betonul celular autoclavizat oferă cel mai înalt grad de rezistență la foc din categoria sistemelor de zidărie (clasa A1), îndeplinind cele mai stricte cerințe de siguranță împotriva incendiilor. Datorită compoziției sale pur minerale, BCA-ul este un material de construcții neinflamabil și previne propagarea flăcărilor către incintele alăturate, nu emană fum sau gaze toxice care pot pune în pericol viața persoanelor din clădire.
7. BCA-ul absoarbe apa?
Ca orice alte materiale de zidarie si BCA-ul absoarbe apa, dar cu o viteza mult mai mica. Interactiunea cu apa pe termen scurt este insesizabila, iar pe termen lung, ( nu se recomanda a se expune neprotejat) nu provoaca reactii chimice, dupa uscare, materialul revenind la proprietatile termoizolatoare initiale.
8. Cum se realizeaza traseele instalatiilor prin zidaria de BCA?
Exista unelte special destinate realizarii traseelor si instalatiilor prin zidaria de BCA. Aceste unelte usureaza efortul si confera o precizie sporita in realizarea traseelor si trecerilor prin zidarie evitand fisurile. Se recomanda aplicarea unei plase de fibra de sticla cu rol de armare locala dupa introducerea instalatiilor in santurile realizate.
9. Care sunt avantajele economice ale BCA?
BCA-ul este cel mai usor material de zidarie. Pe langa avantajele sale principale http://probca.ro/bca/avantaje/ , datorita greutatii sale reduse, utilizand BCA se vor face economii insemnate in ceea ce priveste transportul prin incarcarea unui numar mai mare de paleti la un singur transport catre santier. Datorita dimensiunilor variate se permite o manipulare si punere in opera mai rapida ceea ce duce la reducerea costurilor cu forta de munca necesara.