ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

Codurile de proiectare (CR6/2013 și P100-1/2013) au adus mai multă claritate și ușurință în proiectarea pereților structurali și nestructurali realizați cu BCA și contribuie la alinierea legislației din România la standardele europene.

Este introdus un nou etalon al cerințelor, mai amplu, ce folosește ca referință valorile caracteristice ale rezistențelor la compresiune, forfecare și încovoiere ale zidăriei, adică rezultatul conlucrării ansambului de zidprie și mortar.

Pereții structurali realizați din BCA cu proprietăți mecanice uzuale sunt caracterizați de rezistențe la compresiune cvasiuniforme pe direcția verticală și orizontală și prezintă valori ale rezistențelor caracteristice care fac posibilă realizarea clădirilor multietajate, în conformitate cu specificațiile despre regimul de înălțime a construcției și încadrarea acestora în diversele zone de risc seismic.

Este introdus mortarul pentru rosturi subțiri (T), un mortar performant, predozat și cu o rețetă constantă, aceste aspecte fiind esențiale în proiectare cu scopul asigurării unei rezistențe și aderențe crescute a zidăriei în etapa de execuție, beneficiile conexe fiind în egală măsură importante: diminuarea punților termice și reducerea costurilor de execuție.

Elementele din BCA sunt recomandate și pentru realizarea pereților nestructurali, avantajul principal oferit în proiectare fiind greutatea redusă a panourilor de zidărie, fapt ce determină intensități reduse ale forțelor seismice specifice CNS, implicit o mai mare ușurință în ancorare.

Avantajele conexe sunt date de omogenitatea pereților apreciată în realizarea controlată a traseelor de instalații, etanșeitate și suport sigur cu deteriorări minime, la realizarea ancorajelor de ETICS acolo unde este cazul.