ORGANIZATIA PATRONALA A PRODUCATORILOR DE BCA

bca banner 2-1COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 16.08.2016

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, constata cu ingrijorare ca programele privind cresterea eficientei energetice, Casa Verde si Casa Verde Plus propuse de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor in colaborare cu Agentia Nationala de Mediu, sunt doua programe care nu fac decat sa se cheltuiasca niste fonduri fara viitoare rezultate pozitive si vizibile.

Deficientele acestui program pot fi structurate dupa cum urmeaza:

  1. Demararea separata a celor doua programe nu va avea efectul scontat. Pentru cresterea eficientei energetice a unui imobil trebuiesc luati in calcul toti factorii necesari:
  • termoizolare exterioara sau interioara in functie de imobil (se stie ca la cladirile din patrimoniul national nu se poate intreveni la exteriorul fatadei chiar daca este vorba de eficienta termica),
  • utilizarea instalatiilor eficiente pentru incalzire /racire – in prezent in Romania consumul de energie pentru racirea locuintelor este mai mare decat pentru incalzirea acestora
  • eliminarea tuturor puntilor termice, etc.
  1. Lista materialelor eligibile care contine doua categorii, izolatie ecologica si zidarie ecologica este una foarte restransa si nu se stiu exact criteriile in baza carora aceasta a fost intocmita.
  2. Fondurile alocate acestor programe sunt mult prea mici numarul potentialilor beneficiari fiind foarte redus in comparatie cu necesarul existent.

In cazul in care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor considera oportun si eficient  continuarea acestor proiecte si avand in vedere scopul si obiectivele programului in functie de aplicant, in cazul programului destinat persoanelor fizice, imbunatatirea calitatii mediului prin reducerea consumului de energie utilizata in cladiri, eficientizarea energetica prin stimularea utilizarii materialelor de izolatie si cresterea numarului de locuinte certificate energetic clasa A si imbunatatirea calitatii mediului prin reducerea consumului de energie utilizata in cladiri, eficientizare energetica prin stimularea utilizarii materialelor izolatoare fabricate din surse regenerabile si fara Compusi Organici Volatili (COV) si cresterea numarului de locuinte certificate energetic cu cel putin o clasa superioara fata de cea existenta, in cazul programului destinat persoanelor juridice, PRO BCA propune modificarea si completarea celor doua ghiduri, dupa cum urmeaza:

  1. Includerea in criteriile de eligibilitate cuprinse in ghiduri si a categoriei de lucrari destinate realizarii constructiilor noi, si nu doar a etapei de izolare ulterioara a acestora, avand in vedere ca alegerea materialului de zidarie poate avea o influenta considerabila in realizarea obiectivelor programelor privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, beneficiari persoane fizice si juridice. Aceasta completare trebuie urmata de adaugarea definitiilor privind materialele eligibile in sensul prezentelor ghiduri, dupa o analiza atenta a materialelor de zidarie existente pe piata din Romania din punct de vedere al caracteristicilor, performantelor si implicatiilor date de utilizare.
  2. Tratarea egala a tuturor materialelor de zidarie eligibile, prin includerea listelor complete a acestora in toate materialele si machetele grafice in legatura cu prezentele ghiduri si programul Casa Verde Plus. Va aducem in atentie ca betonul celular autoclavizat (BCA) este un material cu performante tehnice remarcabile in ceea ce priveste capacitatea de izolare termica si, de asemenea, este un material ecologic, cu un ciclu de viata prietenos cu mediul inconjurator, de la materiile prime, procesul de fabricatie, produsul finit, transportul lui, punerea in opera, utilizarea si pana la reciclarea si eliminarea sa.

In brosura atasata acestor proiecte, la categoria zidarie ecologica, sunt incluse doua tipuri de produse: caramida si zidarie termoizolanta din canepa si var. Nu este justificata aceasta selectie restransa de materiale si nu sunt transparente criteriile pentru care au fost alese doar aceste materiale, tinand cont ca BCA-ul este cel mai important material care indeplineste standardele de eficienta energetica pentru cladiri cu un consum redus de energie. Atentia autoritatilor si a industriei trebuie indreptata catre indeplinirea normelor impuse de Directiva Uniunii Europene 2020 si sa incurajeze constructia de cladiri nZEB (neary zero energy building). Astfel, structura celulara a betonului celular autoclavizat (BCA) si continutul ridicat de pori de aer distribuiti uniform ii confera acestuia un randament termic mult mai bun decat al materialelor clasice de zidarie. Realizand anvelopa cladirii din BCA, cu grosimile recomandate, se elimina nevoia de termoizolare suplimentara, reducand considerabil consumul de energie atat pentru incalzirea locuintei, cat si pentru racirea ei. Mai mult, in compozitia BCA-ului intra doar materii prime naturale ce se gasesc din abundenta in natura (nisip, var, ciment, apa, gips), materii prime curate, fara compusi chimici, iar procesul tehnologic de fabricare a acestuia este unul cu consum redus de energie. BCA nu arde, previne propagarea flacarilor, nu emana gaze toxice sau radiatii, elimina probleme legate de igrasie si condens in incapere. Prin urmare, BCA este materialul perfect echipat sa raspunda atat cerintelor Uniunii Europene pentru constructii moderne si eficiente energetic, cat si pentru a fi inclus in programelor guvernamentale Casa Verde si Casa Verde Plus.

 

  1. In vederea aprecierii eligibilitatii pentru diferite materiale de constructii, va invitam sa cititi si concluziile celui mai recent studiu pe subiectul radioactivitatii materialelor de constructii, realizat in laboratoarele specializate ale Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” din Iasi, din care reiese ca BCA are unul dintre cei mai scazuti indici de radioactivitate dintre materialele de constructie analizate. Potrivit studiului, valorile medii ale indicilor de radioactivitate (stabilite prin masuratori de laborator) sunt urmitoarele: vata minerala(0,0235), lemn (0,0473), BCA(0,22), ghipscarton(0,48), caramida (0,87).

Subliniem faptul ca reducerea amprentei de carbon este un obiectiv deosebit de important in tranzitia catre economia verde si un mediu de viata mai sanatos, iar stimularea utilizarii BCA (betonului celular autoclavizat) poate aduce contributii importante in realizarea acestui obiectiv. Atat in faza de fabricatie, cu un proces tehnologic care presupune un consum redus de energie si care genereaza si un nivel redus de emisii de CO2, cat si mai departe, in etapa de utilizare, avand la baza capacitati excelente de izolare termica, o lucrabilitate si prelucrare usoara (care permite inclusiv adaptarea functionalitatii spatiilor in functie de nevoile ulterioare ale ocupantilor fara a fi necesare interventii majore in lucrari de reconstructie), BCA este un material destinat constructiilor sustenabile, implicand un consum redus de energie si implicit un nivel scazut de emisii de CO2 si in aceasta etapa, respectiv pe parcursul exploatarii cladirilor.

 

PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.

Presedinte PRO BCA                                                                                                   Director General PRO BCA

Presedinte CELCO SA                                                                                                  Director General MACON SRL

Niculae Dusu                                                                                                                         Marius Marin                  

Vezi toate noutatile aici!