Materiale de constructii eficiente energetic
Casa perfecta pentru familia ta este una definita de siguranta, confort si rezistenta, insa, in acelasi timp, la fel de importanta este si intretinerea ei si costurile pe care le implica aceste aspecte. Trendul in constructii este de a realiza cladiri durabile, economice si prietenoase cu mediul, iar in atingerea acestor standarde, cel mai important factor il joaca materialele alese.
Capacitatile termoizolatoare ale BCA-ului indeplineste toate aceste conditii ajutandu-te sa realizezi proiectul si casa la care ai visat.
Constructiile din BCA, eficiente din punct de vedere energetic
Folosind betonul celular autoclavizat, cunoscut sub denumirea mai simpla de BCA, vei avea parte de o constructie realizata din materiale de constructii eficiente energetic, ce va necesita costuri minime de intretinere. Principala caracteristica a BCA-ului este eficienta energetica, data mai ales de continutul mare de aer (aproximativ 50 – 60 de procente din material este alcatuit din aer) care se regaseste in structura sa si care ii confera un randament termic ridicat. Structura acestui material de constructii eficient energetic este de fagure, avand numeroase microcelule de aer care au un rol de izolator termic.
Daca esti in cautarea unor materiale de constructii eficiente energetic, trebuie sa stii ca BCA-ul are capacitati termoizolatoare care asigura o temperatura constanta in interior, precum si o atmosfera calduroasa iarna si racoroasa pe parcursul verii, fara sa apara variatii mari intre anotimpuri, astfel incat costurile de racire si incalzire vor fi minime. Tradus, acest lucru inseamna un confort ridicat si facturi mai mici la energie.
In acelasi timp, aceste capacitati termoizolatoare ale BCA-ului asigura termoizolarea cladirii inca din faza zidariei, fara sa mai fie nevoie de un strat termoizolant suplimentar la exterior. Blocurile de zidarie din BCA au o conductivitate termica redusa ce va garanta o atmosfera placuta in interiorul cladirii indiferent de anotimp.
Pentru a masura performantele izolatoare ale unui material de constructie se foloseste conductibilitatea termica, o marime fizica prin care se caracterizeaza capacitatea unui material de a transmite caldura. Cu alte cuvinte, cu cat este mai mica valoarea conductivitatii, cu atat materialul are o capacitate de izolare mai mare. La BCA acest coeficient este cuprins intre 0,10 W/mK si 0,14 W/mK.
Pierderile de caldura
Puntile termice cauzeaza pierderile de caldura, iar pentru a le evita, la intersectia dintre doua elemente cu rezistente termice diferite se folosesc materiale termoizolante. BCA-ul este un astfel de material care va asigura un transfer termic redus. Buiandrugii din BCA sau dalele din acest material, precum si utilizarea unui mortar performant vor contribui la diminuarea acestor punti termice.
Pentru a avea pierderi de caldura reduse, un alt factor de luat in considerare este etanseitatea, conferita tot de blocurile de BCA care nu mai au nevoie de alti aditivi care sa garanteze constructiei ermetismul.
Directiva europeana pentru cladirile care consuma „aproape zero energie”
Ne apropiem cu pasi repezi de termenul impus de Uniunea Europeana privind cladirile eficiente energetic. Directiva 2010/31/UE are drept obiectiv ca pana in anul 2020 in intreg spatiul european sa se ridice constructii eficiente energetic cu un consum minim de energie – nearly zero-energy buildings (nZEB). Ea se refera la cladiri cu o performanta energetica ridicata si, in mod automat, la folosirea unor materiale care se ridica la standardul propus de oficialii europeni.
Obiectivul acestei noi politici este scaderea emisiilor ce polueaza atmosfera cu 20% fata de nivelul lor din anul 1990, astfel ca 20 de procente din energia consumata in interiorul blocului european sa fie regenerabila, dar si o scadere cu 20 de procente a consumului de energie bruta. In baza acestor obiective, programul mai este cunoscut si sub numele de „20-20-20”.
In conformitate cu aceasta directiva, producatorii de BCA urmaresc in permanenta adaptarea produselor la cele mai inalte standarde de eficienta energetica, astfel incat mediul sa aiba cat mai putin de suferit, iar proprietarii sa economiseasca atat la constructie, cat si la intretinere.
Vezi toate noutatile aici!